Zdravotní články

Co dělat, když spolkneme pecku z ovoce?

Pokud jste jedli ovoce rychle, nevšimli si pecky, nebo byla příliš malá a snadno spolknutelná, může k tomu dojít. Nejčastěji to bývá u pecek třešní, švestek, meruněk, hroznů nebo melounu. V drtivé většině případů spolknutá pecka neohrožuje zdraví, protože projde trávícím traktem a přirozeně opustí tělo.

Nicméně existují situace, kdy je vhodné vyhledat lékařskou pomoc:

  1. Pokud je pecka velká nebo má ostré hrany (například u švestky nebo meruňky). To může způsobit poranění střevní stěny nebo způsobit střevní blokádu.
  2. Pokud cítíte bolest břicha, nevolnost, zvracení nebo potíže s dýcháním. To může znamenat, že pecka uvízla v jícnu nebo střevě.
  3. Pokud máte onemocnění trávicího traktu (například vřed, divertikulitida), které by mohlo situaci zhoršit.

Co dělat, když jste spolknuli pecku:

  1. Nedělejte paniku. Většina pecek projde tělem přirozeným způsobem během 1-2 dnů, aniž by způsobila škodu.
  2. Pijte více vody a jezte potraviny bohaté na vlákninu (zelenina, ovoce, obiloviny), abyste urychlili proces, jak pecka projde střevy.
  3. Sledujte své zdraví. Pokud se objeví znepokojující příznaky (bolest, krev ve stolici, zvracení), okamžitě vyhledejte lékaře.

Jak se vyhnout podobným situacím:

  1. Buďte opatrní při konzumaci ovoce. Odstraňujte pecky před jídlem, zejména pokud je ovoce malé nebo se pecky snadno oddělují.
  2. Nejezte ovoce příliš rychle. Důkladně žvýkejte, abyste se vyhnuli náhodnému spolknutí pecky.
  3. Učte děti pravidlům bezpečnosti. Vysvětlete jim, že pecky je třeba vymývat a nepolykat.
Pokud máte pochybnosti o svém stavu nebo jste spolknuli velkou nebo ostrou pecku, je lepší se poradit s lékařem, abyste předešli komplikacím.
Gastrointestinální trakt (GIT)
Made on
Tilda